ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 8ου-κατεύθυνση Δ: τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση κτηρίου
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 9ου-κατεύθυνση Α : κίνηση & αρχιτεκτονική

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 9ου: ΠΡΟΠΑΡΑΔΟΣΗ 1 (2009)

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΛΕΤΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ 2 ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ


Κάθε ομάδα επέλεξε ένα υλοποιημένο παράδειγμα απο την παρακάτω λίστα .

[Το οποίο ανέλυσε μέσα σε 2 εβδομάδες και παρουσίασε στο εργαστήριο, σε αρχείο powerpoint ]


Την ημέρα της παρουσίασης παραδόθηκε σε CD το υλικό που συλλέχθηκε, το οποίο και αναρτάται σήμερα.


Οι ενότητες που εστίασαν οι σπουδαστές είναι:


Α. Το πεδίο έρευνας του παραδείγματος, τους στόχους ή λειτουργία του installation

Β. Ο τρόπος ψηφιακής μοντελοποίησης (εντολές RHINO)

Γ. Ο τρόπος RP κατασκευής (σχέδια: κατόψεις, όψεις, τομές, διαγράμματα / γραφήματα και φωτογραφίες)

Δ. Τα υλικά


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

  • the element (Marcelo Spina) www.p-a-t-t-e-r-n-s.net

Το Element αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς της ομάδας PATTERNS του Marcelo Spina. Σχεδιάστηκε για ένα διαγωνισμό του SCI-Arc το 2003 και αφορούσε σε ένα χώρο 30 m² που επρόκειτο να φιλοξενεί βιβλιοθήκη και καφετέρια-καθιστικό. Η βασική μονάδα της συνολικής σύνθεσης, είναι ένα πρότυπο στοιχείo για ένα χώρο ο οποίος θα σχεδιαζόταν ολοκληρος με την ίδια λογική. Πρόκειται για μια ρευστή μορφή, ένα αντικείμενο – επιφάνεια που μοιάζει να έχει επεξεργαστεί με γλυπτικό τρόπο προκειμένου να επιτύχει τη μετάβαση από τα ράφια της βιβλιοθήκης σε καθίσματα και πάγκους. Στη μεταβατική ζώνη υπάρχουν εσοχές που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι. Κατασκευαστικά Η εγκατάσταση αποτελείται από σκελετό MDF ενσωματωμένο σε κάνναβο, που επιστρώνεται από πανέλα άσπρου ABS πλαστικού. Τα πρόσθετα καθίσματα-τραπέζια είναι κατασκευασμένα από αυτοφερόμενο fiber glass.






  • sci-arc installation: fall 2007 1A (Andy Ku, Marcos Sanchez and Jenny Wu)

Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος του σχεδιαστικού μαθήματος του πρώτου εξαμήνου στη σχολή Sci- Arc της Νότιας Καλιφόρνιας. Το θέμα του φθινοπώρου του 2007 είχε σχέση με τo Laminar Flow (Στρωτή ή Παράλληλη Ροή ρευστών ή αερίων). Το αρχικό μοντέλο σχεδιάστηκε χωρίς κάποια κλίμακα και χωρίς αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, και στη συνέχεια μορφοποιήθηκε κατάλληλα για να εγκατασταθεί στην είσοδο της σχολής. Με το λογισμικό Rhino έγινε ο σχεδιασμός των προφίλ ώστε αυτά να κατασκευαστούν με τη βοήθεια μηχανημάτων CNC. Γενικά η κατασκευή είναι πολύ περισσότερο γλυπτική σε σχέση με το Element και τα μόνα στοιχεία που έλαβαν υπόψη τους για την κατασκευή της εγκατάστασης στο συγκεκριμένο χώρο ήταν ο φωτισμός, τα κατασκευαστικά στοιχεία του και τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Η ανάλυση των δύο αυτών παραδειγμάτων και η μελέτη των τρόπων κατασκευής μας έδωσε τις βάσεις για να διαμορφώσουμε την δική μας πρόταση.



το πλήρες υλικό είναι στην διάθεση των σπουδαστών του ΕΜΠ,
απευθυνθείτε στους υπεύθυνους του εργαστηρίου για περισσότερα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου