ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 8ου-κατεύθυνση Δ: τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση κτηρίου
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 9ου-κατεύθυνση Α : κίνηση & αρχιτεκτονική

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 8ου: ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2010

Κέντρο βιομηχανικού σχεδιασμού στην οδό Πειραιώς
σπουδαστής: Αντώνης Τζώρτζης

Το κτίριο της παρουσίασης αποτελεί μελέτη του συνθετικού θέματος του 7ου και 8ου εξαμήνου. Πρόκειται για ένα “Κέντρο Βιομηχανικού Σχεδιασμού”. To κτίριο αυτό έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκθέσεις καθώς και καλλιτέχνες-δημιουργούς σε χώρους πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων, γύρω από το αντικείμενο του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το οικόπεδο είναι 2.770 μ και αποτελείται από τους εξής κύριους χώρους: υποδοχή, διοίκηση, καφετέρια, εκθεσιακοί χώροι Α και Β, εργαστήρια δημιουργών, αμφιθέατρο. Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το κέλυφός του το οποίο αποτελείται από 6 πτυχωτές λωρίδες. Αυτές μιμούνται τη μορφολογία του εδάφους και ταυτόχρονα συνομιλούν με τον αστικό ιστό προβάλλοντας συγκεκριμένες προθέσεις.O ρέων χώρος που δημιουργείται εσωτερικάοργανώνεται σε ενότητες, ανάλογα με τη χρήση και έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.




Κτήριο του ΣΑΔΑΣ στην Λ.Αλεξάνδρας
σπουδαστές: Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτης Ζαπαντιώτης

Κύριο μέλλημα, απο τις πρώτες συνθετικές χαράξεις, υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να απορροφηθεί η δημόσια κίνηση και στην συνέχεια να διανεμηθεί στις επιμέρους λειτουργικές ενότητες. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επεξεργασία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο θα σηματοδοτήσει τις βασικές εισόδους. Το έδαφος αναδιπλώνεται για να δημιουργήσει χώρο και να αποτελέσει έδρα για τις κτηριακές μονάδες, ενώ γίνεται ταυτόχρονα συλλέκτης της κίνησης απο το επίπεδο της πόλης.
Η ίδια η δομή του κτηρίου και ο τρόπος που αυτό αρθρώνεται με το έδαφος, δημιουργεί μια πορεία που μοιάζει με ξετύλιγμα σερπαντίνας,ανάλογη προς την συνθετική χάραξη, η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά και οδηγεί στις πλέο ν δημόσιες λειτουργικές ενότητες του κτηρίου.
Η πρόταση συγκροτείται απο δύο σχήματα τύπου "Γ", που διατάσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εντείνεται το βαθμιδωτό αυτόξετύλιγμα, δημιουργώντας χώρο θετικό, πιο προστατευμένο και εσωστρεφή, μια υπαίθρια πλατεία γύρω απο την οποία αναπτύσσεται το θέμα και χώρο αρνητικό, εξωστρεφή, που απευθύνεται στην γειτονιά και λειτουργεί ώς ένα χωνί κίνησης που απορροφά τον επισκέπτη σε ένα χαμηλότερο επίπεδο.
Τέλος, σε ένα κτήριο με σαφή δημόσιο χαρακτήρα, αφήνεται το επίπεδο της πόλης να εισρεύσει σε αυτό μιας και όλος σχεδόν ο όγκος του κτηρίου αποκολλάται απο το έδαφος, αφήνοντας τον ισόγειο χώρο, ελεύθ ερο και διαμπερή.







Κέντρο εναλλακτικής διαχείρισης αντικειμένων επί των οδών Πατησίων & Βερανζέρου
σπου
δαστές: Ήλια Γαλιούνα,Στέλλα Δημητρίου

Το οικόπεδο στο οποίο τοποθετείται το κτίριο, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας κοντά στη πλατεία Ομονοίας, στη θέση του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν. Πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο εναλλακτικής διαχείρισης αντικειμένων (ΚΕΔΑ), το οποίο τροφοδοτείται από το κοινό με διάφορες μικροηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Μια ομάδα καλλιτεχνών που στεγάζεται στο κτίριο, μετατρέπει τις άχρηστες συσκευές σε χρηστικά αντικείμενα. Οι κατασκευές αυτές πωλούνται στο χώρους αγοράς που λειτουργούν στο κτίριο. Η συνθετική οργάνωση των όγκων προέκυψε από τη συσχέτιση του κτιρίου με την πλατεία Ομονοίας. Συγκεκριμένα, μια διαγώνια χάραξη στο οικοδομικό τετράγωνο δημιουργεί μια πορεία σύνδεσης της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου με την πλατεία . Ως εκ τούτου προέκυψαν δύο τριγωνικοί όγκοι. Η ένωσή τους γίνεται με ένα δευτερεύον στοιχείο, μια γέφυρα. Μια πλατεία που στρέφεται προς τους πεζόδρομους που εφάπτονται των δύο πλευρών του οικοπέδου ολοκληρώνει τη διάρθρωση του κτιρίου εκτονώνοντάς το προς το δημόσιο χώρο.






Κέντρο ανακύκλωσης επί των οδών Πατησίων & Βερανζέρου
σπου
δαστές: Μαλέας Ίων, Στενού Αλίκη

Κεντρική ιδέα της σύνθεσής μας αποτελεί ένα γλυπτικό διάτρητο κέλυφος σε μεγακλίμακα που εσωκλείει ένα σύμπλεγμα, ή καλύτερα μια πόλη, από containers σε ανθρώπινη κλίμακα. Το κτήριό μας έτσι λειτουργεί ως κτήριο - κράχτης που φιλοξενεί ένα κέντρο ανακύκλωσης και προσκαλεί τους περαστικούς της πόλης να εξοικειωθούν με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Οι είσοδοί μας είναι δύο, μία από την Πατησίων που είναι επιβλητική και μία από την Δώρου όπου το κέλυγος ανοίγει και χαμηλώνει για να ενταχθεί στον πιο ήπιο χαρακτήρα των πεζοδρόμων. Το κτήριο κατά αυτό τον τρόπο λειτουργεί ως δημόσιο πέρασμα και ως μια μεγάλη υπαίθρια αγορά. Οι κινήσεις μεταξύ των ορόφων γίνονται σε δύο βασικούς κατακόρυφους άξονες και οι υπόλοιπες οριζόντιες κινήσεις κατά μήκος του περάσματος και στις πίσω πλευρές των containers όπου υπάρχουν διάδρομοι μεταξύ αυτών και των containers.






Κέντρο υφάσματος επί των οδών Πατησίων & Βερανζέρου
σπουδαστές: Αγγελή Αργύρης, Ιωάννης Σαββόπουλος

Η τοποθεσία του κτηρίου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο οικόπεδο όπου κάποτε βρισκόταν το εμπορικό συγκρότημα Μινιόν επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, αποκτά νέα χρήση. Ακολουθώντας αυστηρό κάνναβο, το οικόπεδο έχει αναλογίες που προσεγγίζουν το τετράγωνο και περιβάλλεται από τέσσερεις δρόμους. Η 28ης Οκτωβρίου και η Βερανζέρου αποτελούν ισχυρούς άξονες κίνησης με συνεχές οικοδομικό μέτωπο επίπεδων όψεων και μέσο συντελεστή δόμησης οχτώ ορόφων ενώ οι Δώρου και Σατωβριάνδου είναι πολυσύχναστοι πεζόδρομοι.

Ο φέρων οργανισμός στους δυο μεγάλους κτιριακούς όγκους αποτελείται από συμβατική κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος ενώ το μεγάλο κλιμακοστάσιο η γέφυρα και τα συστήματα των προθηκών είναι ελαφριές μεταλλικές κατασκευές.

Το συγκρότημα είναι εσωστρεφές και αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύστημα κινήσεων, δημιουργώντας στο κέντρο του οικοπέδου ένα αίθριο. Κεντρική μορφολογική ιδέα είναι τρεις αναδιπλούμενες επιφάνειες που συμπλέκονται στο χώρο, οι οποίες συμπληρώνονται από ένα κατακόρυφο σύστημα προθηκών αποθήκευσης και έκθεσης προϊόντων.

Οι όψεις συμπληρώνουν το συνεχές οικοδομικό μέτωπο και βασική προσέγγιση διαμόρφωσής τους είναι η δημιουργία επιφανειών που σαν δεύτερο δέρμα «ντύνουν» τους κτιριακούς όγκους, με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του περαστικού. Οι όψεις έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν διαρκώς αναλόγως με τα προϊόντα που εκτίθενται στις προθήκες δίνοντας διαφορετική εντύπωση κάθε φορά.

Το νέο κτίριο επαναφέρει τις χρήσεις που παλαιότερα τροφοδοτούσαν την περιοχή της Ομόνοιας, όπως το εμπόριο και η βιοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα στον μεγάλο κτιριακό όγκο θα στεγάζονται καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης υφασμάτων και ειδών ραπτικής, ενώ στο μικρότερο κτίριο θα υπάρχουν εργαστήρια ραπτικής, σχεδίου μόδας καθώς και χώροι διεξαγωγής σεμιναρίων χειροτεχνίας.









Κέντρο χωρού επί των οδών Χ.Τρικούπη και Ναυαρίνου στα Εξάρχεια
σπουδάστρια: Φωτεινή Κοντολέων

Η προταση αφορα στην δημιουργια ενος δημοσιου χαρακτηρα και συνθετων λειτουργιων θα φιλοξενει μονιμες και περιοδικες εκθεσεις , παραστασεις αλλα ταυτοχρονα θα διατηρει την αυτοτελεια μιας σχολης χορου. Bασικη συνθετικη προθεση υπηρξε η δημιουργια ενος κτιριου όπου τοσο η δομη/μορφή του όσο και η οργανωση του θα ειναι συνεπεις με τον ρολο του και θα τον επικοινωνουν στον περαστικο ή τον επισκεπτη προσκαλωντας ναπεριπλανηθει μεσα και εξω απο το κεντρο. περιπλανηση του επισκεπτη/χρηστη μια ανοδικη, περιστροφικη πορεια που αρθρωνεται γυρω από κενα και πληρη στοιχεια σκελετου,εχει χαρακτηρα μυησης και παραπεμπει σε χορευτικη δινη. Το ιδιο το λειτουργικο προγραμμα ενεχει την πλαστικοτητα / ρευστοτητα μιας χορογραφιας μεσα απο μιξεις λειτουργιων, επαναληψεις αλλα απροσμενεςαπροσμενες συνδεσεις.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου